Test av Asus ZenPad

Surfplattor med Android är gjorda för att hantera media. Detta är ett faktum och de är faktiskt utmärkta som “nöjescentraler”, det vill säga att titta på film och läsa e-böcker på. Det är precis det här som gör Asus ZenPad till en god nyhet på marknaden, eftersom den har en mycket bra skärm och (relativt) kraftfulla högtalare i en smidig och tunn förpackning. Med andra ord är den perfekt för den som gillar att se på film på sin surfplatta, samtidigt som den fungerar lika bra att läsa romaner eller serie-tidningar på. Den stora nackdelen här är dock batteriet, eller närmare bestämt batteritiden, som lämnar mycket i övrigt att önska.

Alla surfplattor från Asus har på senare tid haft en riktigt solid känsla av de är helt tillverkade av metall. ZenPad är väldigt tunn och lätt, faktiskt inte långt ifrån en iPad 2 i känsla och storlek. Den är utrustad med en USB C-port samt två kraftfulla högtalare i botten. Faktum är att högtalarna låter både bättre och högre än de som sitter i Samsung Galaxy Tab S2 och de tidigare versionerna av ZenPad. Knapparna för på/av-stängning samt volym sitter till höger och på vänstra sidan finns det möjlighet att sätta i ett minneskort i SD-format som klarar av maximalt 256 MB.

Skärmen på ZenPad ger bra ljus och fungerar fint i de flesta vinklar, dock är den inte antireflexiv. Färgerna på skärmen återges på ett mycket bra sätt och överhuvudtaget känns skärmen skarpare än den som används på exempelvis Samsungs Galaxy Tab A. Prestandamässigt använder sig Asus av Android 6.01 i denna modell, vilket fungerar utmärkt här. Det som dessvärre drar ned snittet för ZenPad är den bristfälliga batteritiden, som inte alls håller måttet jämfört med de flesta konkurrenterna. Lyckas Asus komma tillrätta med batteriet är detta definitivt en surfplatta att räkna med.

justblue