Hur kan du köpa hållbar teknik?

Gott nytt teknikår 2019! 2018 har nyss gått i graven, ett år som i ärlighetens namn inte bjöd oss på särskilt många överraskningar. Det har buzzats mycket om AI, 5G, röstigenkänning och självklart Google assistant men rent produktnyhetsmässigt blev 2018 ett tämligen klent år.

Vad 2019 kommer att leverera återstår ännu att se. Den infekterade debatten om Huawei svallar fortfarande het och hur Sverige kommer att hantera de känsliga integritetsaspekter som varit uppe för diskussion är ännu oklart. Klart är i alla fall att TeliaSonera ämnar gå i bräschen än en gång och siktar på att erbjuda 5G under året.

Moder jord och teknikens under

Att köpa ny teknik är inte enbart av godo, det är ingen hemlighet att det går åt naturresurser samt att leveranserna, oavsett om de sker med bil- eller flygtransport, ökar koldioxidutsläppen. Att vårda din elektronik, vara försiktig med hur du använder surfplattan, var du lägger ifrån dig mobilen och så vidare är viktigt för att det kan förlängda produktens livslängd.

Kanske var du ändå lyckligt lottad att slita upp hårda paket på julafton? Grattis! Självklart ska du njuta av dina nya leksaker, men för att skydda dina julklappar på bästa sätt, tänk på att också lägga några välinvesterade kronor på att köpa skyddande skal. Vem som helst kan till exempel lätt dratta omkull i vinterhalkan de kommande månaderna. Touchskärmar tål av naturliga orsaker inte hur många stötar som helst, utan skråmor i skärmen tenderar att komma som ett brev på posten. I värsta fall råkar du kanske ut för rena sprickor som förhindrar användning helt och hållet tills du fått glaset bytt, eller ännu värre – att kameralinsen fått sig en törn och ger upp.

Snygga orsaker till att skydda din teknik

Bortsett från den mest uppenbara orsaken att skydda din teknik, d.v.s. stöt- och repskyddet, så finns dessutom idag en uppsjö oerhört läckra orsaker till att skydda din teknik. Dagens mobil, PC- och surfplatteskydd kommer i en mängd färger, former och material. För dig som primärt behöver skydd t. ex. under affärsresor kanske ett diskret iPad-case i läder är det enda du behöver. Det kan dock även löna sig för dig att titta på så kallade “standcase”, d.v.s. case som gör det enkelt för dig att ställa upp din iPad eller surfplatta i stående läge – perfekt för ppt-presentationerna!

För tonårsdottern som far och flänger med oroväckande fart kanske ett neon-färgat eller läckert mönstrat fodral med gummiförstärkning är ett klokare val? Det är inte heller bara själva ramarna runt din teknik som kan skyddas idag. Många väljer även att skydda skärmen med olika former av diskreta plexiglaslösningar som enkelt kan klistras på skärmen som ett slags extra backup mot yttre påfrestningar. Skärmskydd finns tillgängliga för de flesta leverantörers lösningar och kostar från drygt 200-250 kronor, beroende på vilket kvalitet som efterfrågas.

Låt oss alla dra vårt strå till stacken och bidra till ett lite mer hållbart teknikår. Vi önskar en riktigt god, tekniktung fortsättning!

justblue