Välj rätt surfplatta – appar

Ja, vad är egentligen en surfplatta utan sina appar? Med den snabba utvecklingen av både smartphones och surfplattor under senare år har det parallellt vuxit fram ett imponerande utbud av appar för alla plattformar. Det har till och med blivit så mycket att det har blivit svårt att navigera i det stora utbudet och av den anledningen släpps det varje månad särskilda tidningar som tipsar om de bästa apparna i olika kategorier.

Vid en jämförelse mellan iPad, Android och Windows-enheter kan det lätt konstateras att Apple ligger i framkant vad gäller utbudet av appar, åtminstone till antal. Apples App Store är mycket välskött och enkelt att navigera i och erbjuder ett stort utbud av både spel och appar som passar alla oavsett ålder, smak och behov. Här finns varje populär app som du kan förvänta dig att finna och fler blir det garanterat. Med andra ord, om din främsta prioritet är utbudet av appar ska du absolut överväga en iPad.

Android har på senare tid gjort en stor uppryckning var gäller både sortiment och kvalitet på de appar som finns tillgängliga, men trots detta ligger man fortfarande efter Apple på den här punkten. Det är svårt att avgöra exakt hur många Android-appar som är anpassade till just surfplattor, men det handlar troligen om tusentals, jämfört med flera hundra tusen. Dessutom finns det många Android-appar som ser bra ut på en 7- eller 8-tums-skärm men som inte alls fungerar visuellt på en 10-tummare.

Windows har en imponerande uppsättning appar som fungerar mycket bra med surfplattorna. Här finns fler än 100 000 pekskärmsvänliga appar, men den största styrkan är dess förmåga att köra alla miljontals program som dessutom körs på PC-datorer. Dock är inte alla dessa program avsedda att köras på en pekskärmsenhet, så ett externt tangentbord som tillbehör är att rekommendera.

justblue