Nu kommer 5G

Nästa generations mobilnätverk 5G är på stark ingång och kommer att påverka allt i din vardag. Det som nu är 4G kommer med andra ord succesivt uppgraderas till 5G, och hastigheten kommer förbättras med en märkbar skillnad. Allt fler apparater i våran vardag, alltifrån våra mobiler till smarta produkter som kylskåp och t.o.m brödrostar, kommer nu kunna dra nytta av det snabbare 5G-nätet.

Fördelar med 5G

Den största fördelen är att svarstiden eller fördröjningen kommer att minskas markant. Den här fördröjningen gör att din mobil kan kännas långsam, och det kommer nu att allt mer försvinna. I praktiken kan det handla om tiden det tar från att du trycker på en länk och till att kommandot utförs. Att rycka på play till exempel. Självkörande bilar och bussar är också något som behöver en kort fördröjning och är nu inte längre bara en idé, utan faktiskt förekommer allt oftare. För att sådana teknikkrävande saker ska kunna fungera krävs snabba hastigheter för dataöverföringen. Allt fler prylar i våra hem och på våra arbeten “slåss” om utrymmet och därför är en uppgradering av 4G till 5G välkommet. Många ställer sig också frågan om man ska satsa på fiber eller vänta på 5G

Vi får vänta till 2020

Under ett par år har det talats om 5G och vilken stor betydelse det kommer att ha, och på vissa lokala håll i landet finns nu ett i princip fungerande 5G, men inget på stor skala och knappast på “riktigt”. Man förväntar sig att 5G lanseras på full skala runt 2020. Sydkorea blev det första landet som drog igång sina 5G master i december 2018, och snart följer alltså resten av världen efter.

Värt att nämna är att även kina ligger långt i framkanten vad gäller utvecklingen av 5G.

I Sverige finns ännu inget exakt datum, men vi kan nog vänta oss att runt 2020 är är även vi med på tåget. Mobiler som klarar av tekniken finns redan och säker du en bra mobil eller andra teknikdelar börjar det bli läge att förbereda sig. Olika teknikdelar och mobiler lönar det sig verkligen att köpa online, där man har möjlighet att enkelt göra prisjämförelse.

Snabbt som tåget

Vad blir då den hastighet vi ska kunna förvänta oss? 5G förväntas nå kring 20 gigabit/sekund men vart vi landar är svårt att sia om. Den störts behållningen blir att fler prylar samtidigt kan vara uppkopplade. LG kommer bland annat med den nya mobilen [i]LG V50[/i] som är en av deras telefoner som redan nu ska klara 5g. Andra mobiler att hålla utkik efter, för den som vill sitta på främsta raden, då 5G landar är Xiaomi som har sin [i]Xiaomi Mix 3[/i]. Samsung kommer med sin Samsung Galaxy 10 och alla de övriga tillverkarna, har telefoner för 5G på gång.

justblue