Test av Amazon Fire HD 8

Amazons modell Fire får nog anses vara den bästa budget-surfplattan just nu. Med ett lägre pris, bättre WIFI-kapacitet och bättre ljud än föregångaren tar den över kungakronan från den lägre prissatta släktingen Fire 7. Visst, man ska väl inte förvänta sig att kunna konkurrera med iPad enbart på pris, men detta problem har ju de flesta andra konkurrenter också, å andra sidan.

Modellen Fire 8 är täckt i plast och är tillgänglig i färgerna svart, blå, röd och gul. Den fungerar helt ok att hålla i handen för att exempelvis läsa en e-bok, men i längden gör tyngden att man blir ganska trött. Plastramen gör inte Fire 8 vattentät, men den är tillräckligt kraftigt dimensionerad för att kunna klara diverse smällar och att bli tappad lite då och då.

Skärmen på 1280 x 800 med 189 pixlar per tum är inte den klaraste och skarpaste vi sett. Dessutom är tonen i skärmen aningen gul, medan föregångaren Fire 7 drar åt blått. Ingen av de både skärmarna är med andra ord ordentligt vit. Det märks också att Amazon inte riktigt kunnat bestämma sig för om surfplattan helst ska användas stående eller liggande. Vissa funktioner, verktyg och liknande hamnar hopplöst fel när Fire 8 vrids till olika lägen och det är därför svårt att som användare få grepp om var saker och ting befinner sig.

Operativsystemet i Fire 8 är baserat på Android 5.1, vilket är precis samma som i föregångaren. Här har dock den nya versionen en fördel, eftersom denna har 1.5 MB i RAM mot 1 MB i den äldre Fire 7. Detta innebär att Fire 8 känns en bra bit snabbare; skärmen uppdateras kvickare och appar kraschar inte lika ofta.

På det hela så är detta en helt ok surfplatta som Amazon släppt på marknaden. Den kommer dock antagligen mest sälja på priset.

justblue