Välj rätt surfplatta – skärmstorlek

Utbudet av appar och överhuvudtaget fördelar och nackdelar med respektive operativsystem är förstås mycket viktiga aspekter när man ska välja surfplatta. Dock har storleken på skärmen stor betydelse för vårt val av enhet och här väljer man som vanligt helt efter tycke och smak. Först av allt, när du läser i bladet från stormarknaden att surfplattan är 7 tum eller 10 tum är detta måttet på själva skärmen mätt diagonalt, det är inte storleken på själva surfplattan. Plattor med en skärm på 7 tum anses vara små (faktiskt är de inte mycket större än de största skärmarna som vissa smartphones har idag), medan varianter med 8.9 tum eller mer anses tillhöra de större modellerna. En mobiltelefon som exempelvis Samsung S8+ utmanar här surfplattorna, åtminstone de mindre varianterna, med sina 6,2 tum.

Skärmupplösning är också viktigt i sammanhanget, särskilt om man tänkt använda sin surfplatta till att läsa e-böcker, surfa på nätet, eller för den delen titta på film. Helt klart har också skärmens upplösning stor betydelse för hur dina bilder eller filmer kommer att se ut på din enhet. På en Apple iPad Pro kan du få en upplösning om maximalt 2732 x 2048 pixlar och här ligger inte Microsoft långt efter med sin modell Surface Pro. Android-plattorna hänger inte med riktigt här; det bästa som än så länge kan åstadkommas är en upplösning på 1280 x 800 pixlar (vilket är det minsta du ska acceptera om du skaffar dig en Android-variant).

Surfplattans vikt är absolut en stor fördel jämfört med bärbara datorer, som i de flesta fall väger betydligt mer. Dock är de större surfplattorna förstås inte i närheten av mobiltelefonerna; dessa väger en bra bit mer och sitter du med en sådan i handen under en bussresa på en halvtimme kommer du känna dig trött. Dessutom passar inte särskilt många surfplattor i jackfickan.

justblue