Test av Apple iPad (2017)

Den senaste modellen av iPad är större och tjockare än modellen som den ersätter, det vill säga iPad Air 2. Dock är den goda nyheten här att den är en bra bit billigare än sin föregångare. Faktum är att många Android-enheter får se upp, eftersom priset närmar sig många av de konkurrerande enheter som finns på marknaden. Samtidigt ger dock inte den nya modellen några gamla iPad-användare någon direkt anledning till att köpa nytt.

Så, vad är nytt? Den nya modellen är som redan nämnts både större och tyngre än iPad Air 2 och iPad Pro med 9.7-tums skärm. Faktum är att den dessutom är något tyngre än den första iPad Air. Skillnaden känns om du verkligen anstränger dig för att jämföra, men i praktiken är det inget att hänga upp sig på. De här surfplattorna är tunna och lätta överhuvudtaget, så de mycket små skillnaderna är verkligen petitesser.

Skärmen, som är samma 9.7-tummare som på iPad Air 2, är något ljusare än sin föregångare. Nya iPad har en A9 processor, som är snabbare än den som sitter i iPad Air 2 (A8) men inte lika kraftfull som A9X i iPad Pro eller för den delen A10 i iPhone 7. Skillnaden i WIFI-kapacitet är däremot ganska imponerande. Apple har uppgraderat WIFI-chippet från Air 2-modellen, vilket ofta möjliggör dubbel surfhastighet jämfört med den gamla modellen. Den högre vikten i nya iPad har möjliggjort ett större batteri än tidigare, vilket innebär en uppgradering från 27.6 watt till 32.9 watt. Precis som på alla andra iPads, så använder den nya varianten iOS 10.3.

Enhetens kameror är helt identiska med dem som sitter i den äldre modellen. Båda kamerorna, både den som sitter i fronten och den på baksidan, är helt ok men inget fantastiskt.

Det är dock helheten som gör iPad till en mycket trevlig och stilsäker följeslagare, som dessutom imponerar med ett gigantiskt utbud av appar.

justblue