Kommunicera på datorn
Coronaviruset har gjort så att många människor anser sig tvingade eller väljer att jobba hemifrån. Att man jobbar hemifrån betyder ju dock inte att all kommunikation med omvärlden bryts. Kunder behöver kontakta dig, underleverantörer förhandlas med och så vidare. I ett tidigare inlägg skrev jag om Microsoft Teams, den här gången ska vi titta på ytterligare några alternativ du kan använda dig av i datorn.
En annan bra grej som kan vara värt att investera i för ett företag är molntjänster. Särskilt om du driver ett litet eller medelstort företag. Ni behöver då nämligen själva köpa in servrar och annan kostsam IT-struktur. Nordlo är ett skandinaviskt IT-företag som är experter på att bygga Molntjänster som går att anpassa de specifika behoven på ditt företag. Med det kan vi gå över till att titta på olika sätt att kommunicera via datorn. Observera att programmen inte presenteras i någon rankad ordning.
Zoom
Zoom är en videochatt-app som stor spridning den senaste tiden. Tyvärr med varierande resultat. Bland annat ska det ha funnits säkerhetsluckor i programmet, vissa av såpass allvarlig natur att hackare riskerade att komma åt människors lösenord till Windows. Företaget har nu lovat att de ska lägga all energi på att försöka fixa alla problem. Tills dess att de gjort det finns det kanske bättre sätt att kommunicera på.
Skype
När det gäller videokommunikation på nätet är Skype en sann klassiker, första upplagan av programmet släpptes redan 2003. Det är gratis att samtala med andra personer över Skype-nätverket, men du kan också ladda kontot med pengar för att få möjligheten att ringa till mobiltelefoner.
Whatsapp är en klassiker vars utvecklare lagt ned stor möda på att utveckla en app som är säker. All kommunikation mellan användare krypteras. Uppenbarligen har människor så stort förtroende för appen att den används av många journalister och andra som arbetar med känsliga uppgifter i diktaturer och krigsdrabbade länder. Whatsapp är mest känd som en textapp likt Facebooks Messenger, men det går att föra videosamtal också.
Talkini
Talkini är något av en doldis i det här sammanhanget. Fördelen med Talkini jämfört med alternativen vi tittat på hittills är det låter dig tidsbegränsa samtalen. Du kan med andra ord ställa in hur länge samtalet ska pågå innan det börjar. Det kan förstås vara väldigt användbart för dig som har ett jobb som på något sätt innefattar att du säljer tid till dina klienter – till exempel om du är terapeut, läkare, coach etc.
Proficonf
Den stora fördelen med Proficonf är att varken du eller den du ska tala med behöver ladda ner något nytt program. Videosamtal i Proficonf sker helt och hållet via browsern. Du skapar helt enkelt en länk till det virtuella konferensrum som du delar med dem du ska tala med.